06/01/2023

Jeg har tre spørgsmål til dig

I dag er det en uge siden, vi sagde farvel til 2022 og fejrede, at et nyt år var på vej. 2023 bankede på.

Et nyt år, med 365 nye og friske dage, hvor vi (måske) har nogle intentioner (nytårsforsætter) om, at vi tager fat på nogle af de ting, vi ikke fik gjort noget ved i det gamle.

Hvor vi kan tabe os, spise sundere, dyrke mere motion, holde op med at ryge, ændre på vores arbejdssituation, ændre på vores parforholdssituation, lære et nyt sprog, begynde at male osv.

Der er ikke noget i vejen med at glæde sig til 365 nye og friske dage, men jeg synes også, at vi skal huske på de 365 dage, vi lige har brugt, og som helt sikkert har budt på en masse forskelligt. Både hændelser vi bare gerne vil glemme og hverdagshændelser, der ikke har sat sig mange spor.

Men jeg er helt sikker på, at der også er hændelser, der er værd at fremhæve.

Derfor vil jeg gerne stille dig 2 spørgsmål relateret til 2022 og 1 spørgsmål, der peger på 2023.

Mellem jul og nytår havde min mand og jeg et par arrangementer, hvor vi havde venner på besøg.

Ved begge anledninger, og i øvrigt også nytårsaften, stillede jeg vores gæster tre spørgsmål, der alle krævede, at de brugte lidt tid på at tænke sig om.

Svarene kom bestemt ikke lige så hurtigt som en nytårsraket på vej mod himlen.

Jeg synes det var både sjovt, spændende og meget interessant, hvad de forskellige svarede.

Det var ikke kun vores gæster og min mand, der skulle svare på spørgsmålene. Det skulle jeg også selv, og det var ret givende.

Det var dog ikke kun svarene der var interessante. Det, der var lige så interessant var, at alle takkede for spørgsmålene. Og et par stykker skrev dagen efter, og takkede endnu engang.

Spørgsmålene gjorde altså en forskel for vores venner, og derfor besluttede jeg, at den mulighed ville jeg også tilbyde dig

Så lad os komme i gang.

Spørgsmål nummer 1: Hvad er du allermest stolt over fra 2022?

Nogle af dem jeg stillede spørgsmålet, begyndte at lede efter en begivenhed, der havde været både stor og meget skelsættende.

Det kan det være, men det kan også være en lille ting, der har haft en stor betydning for dig selv, og ikke så mange andre.

Med andre ord, det er essensen af handlingen, der er væsentlig ikke størrelsen.

Lad mig komme med et par eksempler.

For mit eget vedkommende, er der to ting/hændelser, jeg ønskede at fremhæve.

Den ene er, at jeg er vildt stolt over, at jeg fandt modet til at sige ja til invitationen fra TV2 News om at stille op til et live-interview i et af deres bedste sendetidspunkter, hvor der var, og er, rigtigt mange seere.  

Jeg blev ringet op en fredag formiddag den 2. september af en journalist fra TV2 News, som fortalte, at Dansk Industri netop havde offentliggjort en undersøgelse af danskernes arbejdsmoral i forhold til at pjække.

Vi talte lidt om min holdning og mening om emnet, hvorefter hun spurgte om jeg kunne møde på Teglholmen kl. 17.15 samme dag, hvor jeg skulle i studiet.

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg blev helt mundlam. Jeg fik 30 minutter til at tænke mig om, da hun skulle finde en anden, hvis jeg sagde nej.

Heldigvis arbejdede min mand hjemme den dag, så jeg kunne vende det med ham. For sandt at sige, så var det noget uden for min komfort zone. Faktisk så langt uden for min komfort zone, at jeg ikke kunne se den.

Det var meget angstprovokerende.

Min mand argumenterede, at det var en kæmpe chance, så jeg trak vejret dybt, fandt en masse mod, styrke og selvtillid frem, ringede journalisten op, og sagde ja.

Resten er historie – som man siger.

Jeg er så stolt over, at jeg turde.

Den anden ting jeg er meget stolt over fra 2022 er i en helt anden boldgade, men er stadig relateret til mit arbejde.

Jeg er vildt stolt over de samtalekort, jeg udviklede, og fik fremstillet i 2022. Samtalekort der omhandler emnerne arbejdsglæde, trivsel, rammerne om arbejdet, kultur og ledelse.

Her vil jeg lægge al Jantelov fra mig og sige, at jeg synes, jeg har fået udviklet nogle virkelig gode spørgsmål og ”call to action”-spørgsmål. Det vil sige: hvem tager sig af det næste skridt? Hvornår skal det være klar? Hvad gør vi efterfølgende? Hvordan får vi implementeret …? Osv.

Spørgsmål nummer 2: Hvad er du allermest taknemmelig for fra 2022?

Rigtig meget forskning peger på, at taknemmelige mennesker er gladere mennesker. Egentlig skriver forskerne i de fleste rapporter og forskningsartikler, at taknemmelige mennesker er lykkelige mennesker.

Nu er jeg lidt varsom med at bruge ordet lykkelig i forståelsen, at det er en længerevarende tilstand. Lykke kommer i glimt af forholdsvis kort varighed, hvorefter det bliver til en tilfredshed.

Hvis du er en af dem, der er grundlæggende taknemmelig, og jævnligt/dagligt fremhæver ting, du er taknemmelig for, så er jeg oprigtigt glad på dine vegne.

Det er dog desværre sådan, at du i så fald tilhører en mindre del af befolkningen.

Eftersom langt de fleste glemmer at sætte fokus på de øjeblikke og hændelser – store som små, de er taknemmelig for, og reelt bliver opmærksomme på, hvad de har at være taknemmelige for, så går mig næste spørgsmål på netop det.

Det eksempel jeg har fra min egen verden er, at jeg er dybt taknemmelig for, at min mand understøtter mig økonomisk i forhold til, at jeg løber en virksomhed i gang. At han accepterer vilkårene uden det mindste kny eller sure mine.

Det var en større ting, og det vil det i sagens natur nok være, når du skal finde en hændelse, der har gjort et stort indtryk på dig fra et helt år.

Når du - forhåbentlig - har lyst til at praktisere taknemmelighed i hverdagen, så kan det være ting som:

  • At familien kom ud ad døren i morges uden problemer, og fik en god start på dagen.
  • At du nåede at købe en kop af din yndlingskaffe fra cafeen henne om hjørnet, inden du skulle møde på arbejde.
  • At buschaufføren ventede på dig, da du kom løbende
  • At din kollega hjalp dig med en opgave, du havde udfordringer med.

Spørgsmål nummer 3: Hvad ønsker du dig/håber du opfyldes i 2023?

Det sidste spørgsmål går på noget, der ikke er sket endnu, og grunden til at jeg stillede det til vores venner, og tager det med her er, at jeg synes det giver god mening, at vi liiige tænker over, om der er noget vi godt kunne tænke os/ønsker os for fremtiden. For er der det, så skal vi samtidig overveje, hvad vi selv kan gøre for at få det til at ske. Hvad har vi selv kontrol over i forhold til at ønsket opfyldes? Når vi har overvejet det, så ved vi, hvad vi skal tage hånd om.

I modsat fald står vi den 31. december 2023 og ærgrer os over, at det ikke skete, men glæder os til at det sker i 2024. Men det gør det altså kun, hvis vi handler.

Du får selvfølgelig også her et par eksempler fra min verden.

Det første ønske jeg har er, at jeg virkelig håber, at der kommer skub i min virksomhed. At alle de tiltag jeg har foretaget og produkter jeg har udviklet, får vind i sejlene.

Og så håber jeg inderligt, at 2023 bliver det år, hvor vi endelig finder det hus vi ønsker os, så vi kan komme ud ad København og ud på landet, hvor der er fred og ro.

Rigtig god fornøjelse

Jeg håber du er blevet inspireret til at besvare spørgsmålene, og måske også stille dem til din familie og venner.

Endnu mere håber jeg, at svarene på spørgsmålene har sat fokus på nogle hændelser, som du måske har glemt, eller som du i første omgang ikke hæftede dig så meget ved, men nu kan se, at de faktisk gjorde en forskel eller indtryk.

Jeg ønsker dig god fornøjelse med spørgsmålene, og samtidig vil jeg ønske dig et rigtigt godt nytår.


Tags

Nyt år, Ønsker, Stolt over, Taknemmelighed


Læs mere...